M.2 SSD’ler Tablet ve Notebooklara Geliyor

M.2 SSD sürücüler ilk olarak tabletlerin içerisinde kullanılmaya başladı. Tabletlerin içerinde yer problemlerinin yaşanması, M.2 SSD lerin daha az enerji gereksinimi, tercih edilmesine neden oldu. Sonrasında aynı gereksinimlerden dolayı Ultrabookların ince olması ve daha uzun batarya ömrü gereksiniminden dolayı tercih edildi.Ultrabooklarda hem 2.5 inç SSD sürücüler için yeterli yer yoktu, hem de daha düşük güç tüketilmesi gerekmekte idi. Bunun sonucunda ultrabooklarda başlayan M.2 kullanımı, pasif soğutma gereken PC ler ve bunların türevlerinde, aynı amaçla kullanılmaya başladı. Pasif soğutmalı PC’lerde de aynı şekilde hem yer, hemde soğutma avantajlarından dolayı tercih edildi.

M.2 SSD lerin gelişimi sonucunda boyutları daha da ufaldı. Şu anda üretimde olan 22×80 ( 22mm-80mm) boyutunda ürünler haricinde, 22×60 ve 22×42 boyutunda M.2 ler üretilmektedir. Boyutlar düştükçe, ürünlerin bilgisayar sektörü ve endüstride kullanım alanları da genişlemektedir.

Özellikle SATA destekli M.2 SSD sürücülerde, Samsung PCB ( Printed Circuit Board)  üzerine yerleştirilen çipleri tek bir yüze toplayarak, diğer yüzün boş kalmasını sağladı. Bunun sonucunda, anakart üzerinde SSD çok daha düşük alana yerleşebilmekte ve çok daha kolay soğutulabilmektedir.

Günümüzde M.2 SSD ler SATA iletişim protokolü desteği haricinde, işlemci ve diğer donanımlara çok daha kolay ulaşabilecekleri PCIe protokolünü de desteklemektedir. PCIe iletişim protokolü ile M.2 SSD ler çok yüksek IOPS değerlerine ulaşabilmekte ve bunun sonucunda özellikle ağar data işleme işlemleri gerektiren PC’lerde ( oyun ve grafik tasarım ) data yazma ve okuma işlemlerini yüksek hızlara taşırlar.

Günümüzde yenilenen PCIe SSD ler, NVMe ve AHCI mod desteklemekte. Yeni anakart üzerinde PCIe NVMe portlar yer almaktadır. Gene PCIe 2x ve 3x kartlarla M.2 SSD ler RAID destekli veya tek başına anakartlara takılabilmektedir. Bu kartlarla 3000MB/s hızlara ulaşılabilmektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.